ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τρίτη 17 Μαϊου 2016, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly, PDF & Email

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                           ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

       ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ

Αθήνα, 16.05.2016

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 18).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

 1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στη χ.θ. 154+200 έως χ.θ. 154+150, στο πλαίσιο του έργου “Αποπεράτωση Οδικών Υποδομών Αυτοκινητόδρομου: Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα”, στη θέση “Αμμότοπος”, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου.

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.” για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου στο Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από 20 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου 2016.

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.” για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης της Επιδαύρου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από 15 Ιουνίου έως 14 Αυγούστου 2016.

 1. Έγκριση ή μη κήρυξης και οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου στη θέση “Φουρνάδος”, Δ.Δ. Γραμβούσας, Δήμου Κισάμου, Π.Ε. Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης.

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της “Aegean Bulk για την εκτέλεση εργασιών βυθομετρικών αποτυπώσεων και συμπληρωματικών, μορφολογικών αποτυπώσεων πυθμένα σε θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαλαμίνας, Περιφέρειας Αττικής.

 1. Έγκριση ή μη: α) τροποποίησης της υπ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ23/81064/3925/21-10-2010 Υ.Α ως προς τον όρο 1, σχετικά με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας του Αστικού Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Κοινωνικών και Πολιτιστικών Λειτουργιών Νομού Ηρακλείου με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΟΛΗ ΣΥΝ.ΠΕ.», και β) αιτήματος για την κατασκευή πέργκολας και διαμόρφωσης υπαίθριου περιβάλλοντος χώρου εντός του προαναφερόμενου ακινήτου, εντός οικισμού Κάτω Αχαρνών, Δήμου Αχαρνών-Αστερουσίων, Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης. (εξ αναβολής).

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος του Γ.Ε.Α. για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου και του αρχαιολογικού πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 21 Μαίου 2016.

 2. Έγκριση ή μη αιτήματος των οργανωτών του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαίου θεάτρου Μίεζας και του αρχαιολογικού χώρου της Σχολής Αριστοτέλους στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου από 23 έως 28 Μαΐου 2016.

 3. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για  συνέχιση κατά το 2016, των ερευνών στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος (2016-2018).

 4. Έγκριση ή μη του αιτήματος του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα για επέκταση των ερευνών στον εσωτερικό λιμένα Λεχαίου κατά το 2016, στο πλαίσιο συνεχιζόμενου εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος (2013-2017) ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας (ανασκαφή και γεωφυσική) στο Λέχαιο Αρχαίας Κορίνθου σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 5. Έγκριση ή μη του αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για έναρξη κατά το 2016 γεωφυσικής και ανασκαφικής έρευνας στο Λέχαιο σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος (2016-2018).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη -Δ. Σβολόπουλος

 1. Έγκριση ή μη προμελέτης ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Λίνδου, Δήμου Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 2. Έγκριση ή μη μελέτης στερέωσης, προστασίας και ανάδειξης του θολωτού τάφου στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλονιάς, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη πρότασης αναδιαμόρφωσης του ΝΑ τμήματος του περιδρόμου της Ροτόντας προς ανάδειξη του συνολικού μνημειακού συγκροτήματος.

 2. Έγκριση ή μη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή απευθείας εξαγοράς τεσσάρων (4) ακινήτων φερομένης ιδιοκτησίας κληρονόμων Γεωργίου Σοφού, Ελένης συζ. Λεονάρδου Σπυρίδωνα και Ιωάννη Σοφού, Ελένης Φραγκοπούλου και κληρονόμων Θεοφάνη Μαρίνη στη θέση “Κράνειο” Αρχαίας Κορίνθου, Δήμου Κορινθίων, Π.Ε. Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ. για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ροτόντας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτιστικής εκδήλωσης του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια», στις 25 Μαΐου 2016.

 4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της αίθουσας του πρώην αναψυκτηρίου στον προαύλειο χώρο στο Παλάτι του Μ. Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, στις 21 Μαΐου 2016.

 5. Έγκριση ή μη αιτήματος του μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Tangoneon» για προσωρινή παραχώρηση χρήσης της βόρειας χαμηλής πλατείας του Προμαχώνα Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2016.

 6. Έγκριση ή μη αιτήματος της χορευτικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης για παραχώρηση χρήσης της βόρειας χαμηλής πλατείας του Προμαχώνα Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2016.

 7. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την επέκταση του ερευνητικού Προγράμματος «Εντοιχισμένα αγγεία σε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες του ελληνικού χώρου: ένα ηλεκτρονικό corpus του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών» σε βυζαντινούς ναούς της Δωδεκανήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Σ. Χούλια – Καπελώνη – Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Εμπορειό Κάσου, Δήμου Κάσου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας για παράταση του μακροχρόνιου δανεισμού αρχαίων έργων από είκοσι τρεις (23) Εφορείες Αρχαιοτήτων και Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Αρχαία Ολυμπία.

 2. Έγκριση ή μη αιτήματος της θρησκευτικής οργάνωσης των ΗΠΑ “Our Daily Bread Ministries” για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, αρμοδιότητας των ΕΦΑ Αθηνών, Καβάλας-Θάσου και Κορινθίας, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκυμαντέρ με τίτλο «In Pursuit of the Apostle Paul», κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 28 Μαΐου 2016.

 3. Έγκριση ή μη αιτήματος του δημόσιου σουηδικού τηλεοπτικού δικτύου “Sveriges Television AB” για τη χορήγηση αδείας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, αρμοδιότητας ΕΦΑ Αθηνών, στο πλαίσιο παραγωγής εκπομπής με τίτλο «On the right track” , εντός του μηνός Μαΐου 2016.

 4. Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας παραγωγής “FOTR A.E.” για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, αρμοδιότητας της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκυμαντέρ με τίτλο “Ελλάδα, από το Α ως το Ω”, εντός του μηνός Μαΐου 2016.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της Crystal Dombrow για τη χορήγηση άδειας ανάρτησης στο διαδίκτυο εικόνων αρχαιολογικού περιεχομένου, στο πλαίσιο της έκθεσης “Pergamon and the Hellenistic Kingdoms of the Ancient World” στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Δήμητρα Σταματελοπούλου.

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη του Τμήματος

Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού

Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων

Xαρίκλεια Λαναρά

ΠΕ Αρχαιολόγων