ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ – Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τρίτη 30 Μαΐου 2017, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ

   Αθήνα, 29 Μαΐου 2017

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 19).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Εισηγήτρια: Έλ. Κόρκα

 1. Έγκριση ή μη Τροποποίησης  του Επιχειρησιακού Προγράμματος των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς έτους 2017.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη  

 1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», στις θέσεις: α) μεταξύ των Χ.Θ: 16+810 έως 17+218, στο νότιο τμήμα κατασκευής της αποστραγγιστικής τάφρου (EDL025B126) και β) στη Χ.Θ: 17+690 εντός της βορειοανατολικής παράπλευρης οδού SR-012R, στην Αρχαία Σικυώνα,  Τ.Κ. Αρχαίας Σικυώνας (Βασιλικό), Δήμου Σικυωνίων, Π.Ε. Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 2. Έγκριση ή μη συγκρότησης επιτροπής μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διενέργεια αυτοψίας σχετικά με τον ανακαθορισμό της Ζώνης Α΄ προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Μινώας-Κάτω Ακρωτηρίου Αμοργού, Δήμου Αμοργού, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου​.
 3. Έγκριση ή μη αύξησης προϋπολογισμού του υποέργου «Αρχαιολογικές Έρευνες και Εργασίες» που αντιστοιχεί στο 14,84% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου «Κατασκευή Aγωγών Απορροής Ομβρίων Υδάτων οδού Μεγ. Αλεξάνδρου– Β΄ Φάση» Δήμου Διονύσου, Περιφέρειας Αττικής.
 4. Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας «IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» για επέκταση προς νότον, στις θέσεις «Κουφή» και «Αγγεριά» νήσου Μήλου.
 5. Έγκριση ή μη αιτήματος του Εθνικού Θεάτρου για τοποθέτηση λυόμενου πωλητηρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, για τη θερινή περίοδο 2017.
 6. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης τμήματος του αρχαιολογικού πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την εγκατάσταση εικαστικού έργου του W.Kentridge στο διάστημα από την 1η Ιουνίου έως την 1η  Αυγούστου 2017 (εξ αναβολής).
 7. Έγκριση ή μη αιτημάτων προσωρινής παραχώρησης χρήσης του Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών: α) του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2017, β) του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Π.Ε.), προκειμένου να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος, γ) τρίτων φορέων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατά το διάστημα των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2017.
 8. Έγκριση ή μη  αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για συνέχιση του γεωαρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος, επί της χέρσου και υποθαλασσίως στην παράκτια ζώνη Συκιά-Σκάλα-Λουρδάτα Κεφαλονιάς, για το έτος 2017, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγραμματισμού 2017-2021.
 9. Έγκριση ή μη αιτήματος  του Ινστιτούτου της Δανίας  στην Αθήνα  για συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαία Σικυώνα » στην πεδιάδα του Κιάτου σε συνεργασία με την Εφορεία  Αρχαιοτήτων Κορινθίας, κατά το έτος 2017, στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος  (2017-2019).
 10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα για επέκταση των αρχαιολογικών ερευνών σε επιπλέον περιοχές του εσωτερικού λιμένα του Λεχαίου Αρχαίας Κορίνθου κατά το έτος 2017, στο πλαίσιο συνεχιζόμενου πενταετούς προγράμματος (2013-2017) συνεργασίας με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
 11. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για επέκταση των αρχαιολογικών ερευνών σε περιοχές του εσωτερικού λιμένα του Λεχαίου Αρχαίας  Κορίνθου κατά το έτος 2017, στο πλαίσιο συνεχιζόμενου τριετούς προγράμματος (2016-2018) συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
 12. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά το έτος 2017, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγραμματισμού (2017-2021).
 13. Έγκριση ή μη αιτήματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών για τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στους Δελφούς,  κατά το έτος 2017.
 14. ‘Εγκριση ή μη αιτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στην  Τούμπα Θεσσαλονίκης, κατά το 2017, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγραμματισμού (2017-2021).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγητές: Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη.

 1. Έγκριση ή μη α) λειτουργίας Δημοτικών Λουτρών Mon Repos και β) μελέτης «Επισκευές και λειτουργικές συμπληρώσεις στο κτιριακό συγκρότημα Δημοτικών Λουτρών Mon Repos» στην περιοχή «Ανεμόμυλος»,στην πόλη της Κέρκυρας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος τροποποίησης, εγκεκριμένης με την αρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/ 124698/18π.έ./ 12-04-2011 ΥΑ, αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων & γραφείων, με υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της εταιρείας Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.-ΔΟΜΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., επί των οδών Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Κισσάμου στην εντός των ενετικών τειχών πόλη του Ηρακλείου.
 2. Έγκριση ή μη οικοδομικών εργασιών, σε υφιστάμενο πρατήριο καυσίμων, της εταιρείας «ΜΑΚΡΑΙΩΝ Α.Ε.», επί της Λ. Αθηνών 400 (Ο.Τ. 1), στην περιοχή Δαφνίου, Δήμου Χαϊδαρίου.
 3. Διατύπωση σύμφωνης ή μη γνώμης του ΥΠΠΟΑ για την υλοποίηση του έργου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «Αποκατάσταση Ζημιών των κτηρίων της Ιεράς Μονής  Αγ. Νικολάου Καλτεζών», Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου .
 4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης «Δημιουργία», για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Θεάτρου Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης από το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής  «Δημιουργία», από 7-10  Ιουνίου 2017.
 5. Έγκριση ή μη προσωρινής παραχώρησης χρήσης του Θεάτρου Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων από Κέντρα Σχολών Χορού, εντός μηνός  Ιουνίου 2017.
 6. Έγκριση ή μη προσωρινής παραχώρησης χρήσης του εκθεσιακού χώρου της Πύλης D” Amboiseστη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, για την πραγματοποίηση έκθεσης κούκλας, από 9-12 Ιουνίου 2017.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη : α) αιτήματος δανεισμού είκοσι πέντε (25) αρχαίων έργων από το ΕΑΜ, το ΑΜΗ, την ΕΦΑ Πιερίας, την ΕΦΑ Αργολίδας, την ΕΦΑ Δωδεκανήσου και την ΕΦΑ Σάμου και Ικαρίας, προκειμένου να παρουσιασθούν σε περιοδική έκθεση με τίτλο « Αίγυπτος – Ελλάδα – Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί (Egypt-Greece-Rome: Cultures in Contact)» στο μουσείο Getty Center, Los Angeles (διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου – 9 Σεπτεμβρίου 2017, διάρκεια δανεισμού: 20 Φεβρουαρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.
 2. Έγκριση ή μη αιτήματος της βρετανικής εταιρείας παραγωγής «NUTOPIA» για τη χορήγηση άδειας φωτογράφησης, κινηματογράφησης και αεροκινηματογράφησης, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία αρμοδιότητας των ΕΦΑ Ηρακλείου, Λασιθίου, Μεσσην, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ με τίτλο «Civilisations», εντός μηνός Μαΐου και  Ιουνίου 2017.
 3. Έγκριση ή μη αιτήματος της εταιρείας «BOO PRODUCTIONS» για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης και αεροκινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία αρμοδιότητας των ΕΦΑ Αθηνών, Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, Ανατολικής Αττικής, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Κάλεσμα των Μαρμάρων», κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου -Ιουνίου 2017.
 4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Μουσείου Εκμαγείων του Τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για άδεια παραγωγής αντιγράφων τριών (3) ακριβών αντιγράφων της μαρμάρινης προτομής ΜΘ 1058, αρμοδιότητας Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
 5. Έγκριση ή μη αιτήματος του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «RealMaestranza de Caballeria de Ronda» για άδεια τρισδιάστατης σάρωσης και παραγωγής αντιγράφου της μαρμάρινης, ενεπίγραφης και ανάγλυφης, αναθηματικής στήλης ΜΘ 888, αρμοδιότητας Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
 6. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιολογικού υλικού από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αχαΐας και Ευβοίας για τη λειτουργία της διδακτικής αρχαιολογικής συλλογής του Τμήματος.
 7. Έγκριση ή μη συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για την εκτίμηση οκτώ αρχαίων αντικειμένων τα οποία παρέδωσε ο Δημητριάδης Νικόλαος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.
 8. Έγκριση ή μη συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για την εκτίμηση μίας χάλκινης κεφαλής νέου που παρέδωσε ο Παναγιώτης Νικολάτος στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Γραμματέας του Συμβουλίου: Κώστας Πασχαλίδης.

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

 Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

 

 

       ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Προϊσταμένη

του Τμήματος Γραμματείας

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

και Συμβουλίου Μουσείων

Χαρίκλεια Λαναρά

ΠΕ Αρχαιολόγων