Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τρίτη 12 Απριλίου 2016, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

Αθήνα, 08.04.2016

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 13).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

 1. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο εργασιών δεντροφύτευσης για το έργο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», στην περιοχή της μελλοντικής «Εσπλανάδας», στο οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου, επί των οδών Φιλίππου, Ευριπίδου, Πεισιστράτου, Σαχτούρη και Λεωφόρων Ποσειδώνος και Συγγρού, στο Δέλτα Φαλήρου – Ο.Τ. 345, Δήμου Καλλιθέας, Περιφέρειας Αττικής.

 2. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» στη Χ.Θ. 82+540 έως Χ.Θ. 82+640, στη θέση «Δεξαμενή», Δ.Δ. Ελίκης, Δήμου Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (κατόπιν αυτοψίας).

 3. Έγκριση ή μη συμπληρωματικού προϋπολογισμού δαπάνης του υποέργου «Αρχαιολογικές Ανασκαφές» του έργου «Κατασκευή Νέων Πτερύγων στο Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο»», Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης.

 4. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.): α) για την παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηλείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων «ΡIΟ 2016», στις 21 Απριλίου 2016 και β) για την χορήγηση αδείας φωτογραφικών και κινηματογραφικών λήψεων.

 5. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Ήλιδας: α) για την παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου Ήλιδας, αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηλείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων «ΡΙΟ 2016», στις 21 Απριλίου 2016 και β) για την χορήγηση αδείας φωτογραφικών και κινηματογραφικών λήψεων.

 6. Έγκριση ή μη αιτήματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής α) για την προσωρινή παραχώρηση της Ακρόπολης, αρμοδιότητας ΕΦΑ Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων «ΡΙΟ 2016» στις 26 Απριλίου 2016 και β) για την χορήγηση αδείας τηλεοπτικής και φωτογραφικής κάλυψης της τελετής.

 7. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για διενέργεια ανασκαφικής έρευνας στο Ασκληπιείο και στην Αρχαία πόλη της Επιδαύρου, κατά το έτος 2016, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος «Ανασκαφή, μελέτη και ανάδειξη επιλεγμένων περιοχών της αρχαίας πόλης και του ιερού Απόλλωνος Μαλεάτα και Ασκληπιού της Επιδαύρου» (2016-2020).

 8. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στη λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας, κατά το έτος 2016, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος (2016-2017).

 9. Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για διενέργεια γεωφυσικής έρευνας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος (2015-2019) ανασκαφών στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας.

 10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για έναρξη κατά το 2016 αρχαιολογικής επιφανειακής έρευνας με τίτλο «Νορβηγική επιφανειακή έρευνα στην Αρκαδία ΙΙΙ», στο πλαίσιο νέου τριετούς προγράμματος 2016-2018.

 11. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών για τη διενέργεια, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας σε επιλεγμένες θέσεις του Νοτίου Ευβοϊκού, κατά το 2016.

 12. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για έναρξη κατά το 2016 επιφανειακής έρευνας στην περιοχή της Καρύστου Ευβοίας (θέσεις Μπούρος και Καστρί) σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ευβοίας, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος 2016-2020.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Διόρθωση της αριθ. 7 Γνωμοδότησης στην αρ. 5/28-4-2015 Πράξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με θέμα την αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά δύο ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας Γεωργίου Σταθόπουλου και Δ. Κοβαντζή στην περιοχή «Καστέλι» στην Παλιά Πόλη Χανίων, Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης.

 2. Έγκριση ή μη προτεινόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός του Ιερού χώρου των Μετεώρων, προς εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 2 του Ν 2351/1995 (Φ.Ε.Κ.: 225/Α΄/01-11-1995) «Αναγνώριση της περιοχής των Μετεώρων ως Ιερού χώρου και άλλες διατάξεις».

 3. Έγκριση ή μη μελέτης για την ολοκλήρωση διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου βυζαντινών ναών Αγίου Νικολάου και Εισοδίων Θεοτόκου, Τ.Κ. Άτταλης, Δ.Ε. Μεσσαπίων, Δ. Διρφύων – Μεσσαπίων, Π.Ε. Ευβοίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 4. Έγκριση ή μη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το έργο «Νέα Μαρίνα Πύλου», Δήμου Πύλου – Νέστορος, Π. Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 5. Έγκριση ή μη ανάθεσης επίβλεψης εργασιών του έργου «Αποκατάσταση του Τεμένους Ρετζέπ Πασά στη μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου» σε εξωτερικό συνεργάτη.

 6. Επανεξέταση του θέματος «Έγκριση ή μη διατήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Πεζοδρόμηση οδού Ευγενίου Βουλγάρεως στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας» επί της οδού Γεωργίου Θεοτόκη στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας, Δήμου Κέρκυρας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Σ. Χούλια – Καπελώνη – Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου του Μίλα, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη τροποποίησης της αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/179558/25314/4268/03.10.2013 Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την μελέτης εφαρμογής επισκευής και αποκατάστασης τεμένους πλατείας Δικαστηρίων στη Δράμα, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως προς τον όρο Α΄.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Συμπολιτεία Ολυμπίας» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αιθρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας, αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηλείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τον Ολυμπισμό και στην Εκεχειρία, στις 19 Απριλίου 2016.

 2. Έγκριση ή μη αιτήματος της πορτογαλικής εταιρείας «MEDIALUSO» για τη χορήγηση αδείας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, αρμοδιότητας ΕΦΑ Αθηνών, καθώς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο παραγωγής εκπομπής με τίτλο «Sοccer Cities», κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 21 Απριλίου 2016.

 3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Μουσείου Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου στη Μασσαλία για την παράταση του μακροχρόνιου δανεισμού εννέα αρχαίων έργων από το Μουσείο Μπενάκη, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση «Αίθουσες της Μεσογείου».

 4. Έγκριση ή μη αιτήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της κεντρικής αίθουσας του αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας, αρμοδιότητας ΕΦΑ Ηλείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», στις 20 Απριλίου 2016.

 5. Έγκριση ή μη αποδοχής πρότασης χορηγίας της εταιρείας «JT International Hellas ΑΕΒΕ» για την ανάπλαση χώρου πρασίνου στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 6. Έγκριση η μη χορήγησης αμοιβής στον Εμμανουήλ Μανούσακα για την παράδοση αρχαίου σφραγιδόλιθου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

 7. Έγκριση ή μη χορήγησης αμοιβής στον Αθανάσιο Καραγιάννη-Καλτσά για την παράδοση μαρμάρινης ενεπίγραφης επιτύμβιας στήλης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

 8. Έγκριση ή μη χορήγησης αμοιβής στους Μανώλη Χατζηγεωργίου, Παρασκευή Στόκου και Μιχαήλ Χαμουζά για την παράδοση από τον Μανώλη Χατζηγεωργίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου γυναικείου αγαλματίου, που βρέθηκε στο όριο όμορων ιδιωτικών ακινήτων φερόμενης ιδιοκτησίας Παρασκευής Στόκου και Μιχαήλ Χαμουζά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Μ. Μερτζάνη

 1. Έγκριση ή μη μελέτης κατάστασης διατήρησης και προτάσεων συντήρησης – αποκατάστασης των μαρμαροθετημένων δαπέδων του καθολικού της Νέας Μονής Χίου, Π.Ε. Χίου, Περιφέρειας Νήσων Βορείου Αιγαίου.

 2. Έγκριση ή μη προκαταρτικής μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού οκταγωνικού πυρήνα του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση, Π.Ε. Χίου, Περιφέρειας Νήσων Βορείου Αιγαίου.

 3. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης του τέμπλου του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Εράτυρας, Δήμου Βοΐου, Π.Ε. Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Γραμματέας του Συμβουλίου: Δήμητρα Σταματελοπούλου

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη του Τμήματος

Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού

Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων

Xαρίκλεια Λαναρά

ΠΕ Αρχαιολόγων