Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

Αθήνα, 12.02.2016

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 6).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη
1. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «ΧΥΤΑ Δήμου Πατρέων- Έργα βελτίωσης – εκσυγχρονισμού με αύξηση της χωρητικότητας» στη θέση «Ξερόλακκα» του Δήμου Πατρέων, Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
2. Έγκριση ή μη αιτήματος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για διενέργεια γεωφυσικής διασκόπησης, στους Τύμβους Βρανά Μαραθώνος, υπό τη διεύθυνση της ομότιμης καθηγήτριας Μ. Παντελίδου-Γκόφα, κατά το έτος 2016.
3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών για χορήγηση αδείας έναρξης, κατά το έτος 2016, επιφανειακής και γεωφυσικής έρευνας, καθώς και τοπογραφικής αποτύπωσης στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2016-2020).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη
4. Ιεραρχική Προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «Δ. ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/103893/ 61403/10066/783/28-04-2015 Απόφασης της ΕΦΑ Αθηνών σχετικά με την έγκριση τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο επί της Πλατείας Παλαιάς Αγοράς για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο άνευ εργαστηρίου) της εταιρείας «Δ. ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΥΔΡΙΑ», που λειτουργεί επί της οδού Αδριανού 68, στην Πλάκα, Δήμου Αθηναίων.
5. Ιεραρχική Προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/103907/ 61413/10070/785/28-04-2015 Απόφασης της ΕΦΑ Αθηνών σχετικά με την έγκριση τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο επί της Πλατείας Παλαιάς Αγοράς για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο) της εταιρείας «ΒΛΑΣΣΗΣ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΤΕΡΙΝΑ», που λειτουργεί επί της οδού Καπνικαρέας 35, στην Πλάκα, Δήμου Αθηναίων.
6. Ιεραρχική Προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.» κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/103900/61408/10067/ 782/28-04-2015 Απόφασης της ΕΦΑ Αθηνών σχετικά με την έγκριση τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο επί της Πλατείας Παλαιάς Αγοράς για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο άνευ εργαστηρίου) της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΚΑΡΥΑΤΙΣ», που λειτουργεί επί της οδού Καπνικαρέας 39, στην Πλάκα, Δήμου Αθηναίων.
7. Ιεραρχική Προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ ΙΚΕ» (πρώην «ΒΛΑΣΙΟΣ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.») κατά της με αρ. πρωτ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/ 103919/ 61416/10072/786/28-04-2015 απόφασης της ΕΦΑ Αθηνών σχετικά με την έγκριση τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο επί της Πλατείας Παλαιάς Αγοράς για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο – ζαχαροπλαστείο) της εταιρείας «ΒΛΑΣΙΟΣ ΣΤΑΘΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» επί της οδού Καλογριώνη 6, στην Πλάκα, Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη
8. Έγκριση ή μη της μελέτης βιοκλιματικής ανάπλασης τμήματος Ιστορικού Κέντρου Λάρισας, Δήμου Λαρισσαίων, Περιφέρειας Θεσσαλίας.
9. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Διαμορφώσεις αναβάθμισης περιοχών Πεντοφάναρου και Ιονίου Ακαδημίας Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας», επί της οδού Καποδιστρίου, Δήμου Κέρκυρας.
10. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Κέρκυρας για την τοποθέτηση πλαισίων υπαίθριας διαφήμισης.
11. Έγκριση ή μη τροποποιημένης μελέτης για την ανέγερση Ι.Ν. Οσίας Σοφίας «της εν Κλεισούρι ασκησάσης» στην εκτός σχεδίου περιοχή Παναγιά Τ.Ε. Κλεισούρας, Δήμου Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη
12. Έγκριση ή μη αιτήματος της μαλαισιανής εταιρείας παραγωγής «Primeworks Studios SDN BHD» για τη χορήγηση αδείας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία αρμοδιότητας των ΕΦΑ Αθηνών και Ροδόπης, στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ με τίτλο «Sounds of Muslims», κατά το χρονικό διάστημα από 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2016.
13. Έγκριση ή μη αιτήματος της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής «Tuvalu Media», για τη χορήγηση αδείας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικό χώρο αρμοδιότητας της ΕΦΑ Αθηνών, στο πλαίσιο παραγωγής επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Brugklas», κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 21 Φεβρουαρίου 2016.
14. Έγκριση η μη αιτήματος του Φεστιβάλ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Αίθουσας Ρωμαϊκών Γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, με σκοπό την πραγματοποίηση μουσικής εκδήλωσης, στις 27 Φεβρουαρίου 2016.
15. Έγκριση ή μη προσωρινής εξαγωγής 120 έργων από ελληνικά μουσεία με σκοπό τον δανεισμό τους στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, προκειμένου να παρουσιασθούν σε έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», η οποία διοργανώνεται από το ΥΠ.ΠΟ.Α στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016 (διάρκεια έκθεσης 24.6.2016 – 2.10.2016), και συγκρότηση εκτιμητικής επιτροπής για την ασφάλιση των έργων.
16. Έγκριση ή μη προσωρινής εξαγωγής μιας αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης με σκοπό τον δανεισμό της στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, προκειμένου να παρουσιασθεί ως πρόδρομο έκθεμα στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016 (διάρκεια έκθεσης από 29-31.3.2016 έως 2.10.2016) και συγκρότηση εκτιμητικής επιτροπής για την ασφάλιση του έργου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου
17. Σύσταση ή μη τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων κατασχεθέντων σε κατ” οίκον έρευνα Καρούμπαλη Παναγιώτη, Καρούμπαλη Μαρίνας κ.α.
18. Σύσταση ή μη τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων κατασχεθέντων εις χείρας Καλύβα Σταύρου.
19. Έγκριση ή μη συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων κατασχεθέντων εις χείρας Αϊβαλιώτου Παρασκευής του Ιωάννη και Αϊβαλιώτη Ιωάννη του Δημητρίου.
20. Έγκριση ή μη αιτήματος της βρετανικής εταιρείας παραγωγής «LION TV» για τη χορήγηση αδείας χρήσης οπτικοακουστικού υλικού αρχαιολογικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο προβολής ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Meet the Roman Empire».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Εισηγήτρια: Μ. Μερτζάνη
21. Έγκριση ή μη μελέτης συντήρησης ξύλινων γραπτών τέμπλων Ι.Μ. Βλατάδων, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
22. Έγκριση ή μη της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των φορητών εικόνων του Καθολικού της Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Λεημόνα Σαλαμίνος, Περιφέρειας Αττικής.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Χουσιάδα.

Η Πρόεδρος του
Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη
Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη του Τμήματος
Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού
Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων

Xαρίκλεια Λαναρά
ΠΕ Αρχαιολόγων