Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη –Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly, PDF & Email

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

 

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2018

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 38).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

 1. Έγκριση ή μη: α) μελέτης απόσπασης, μεταφοράς και επανατοποθέτησης του κτιστού ταφικού μνημείου (Τ222), που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κατασκευή Νέων Πτερύγων στο Γ.Ν.Η. Κρήτης «Βενιζέλειο-Πανάνειο», και β) τροποποίησης της με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ50/ 178051/1259/87/3943/1717/20.04.2018 Υ.Α., ως προς τη θέση επανατοποθέτησης του ως άνω ταφικού μνημείου.
 2. Έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Έργα Ομβρίων Περιοχής Ν. Μάκρης Αττικής και Επικαιροποίηση Μελετών Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου».
 3. Έγκριση ή μη της οριστικής μελέτης τροποποίησης της χάραξης αρτηρίας διερχόμενης από τον αρχαιολογικό χώρο Πεταλιδίου (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ. 6+450) στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα «Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου  (Χ.Θ.5+200-Χ.Θ.10+160/Β΄Φάση)», Δήμου Μεσσήνης, Π.Ε. Μεσσηνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια–Καπελώνη

 1. Έγκριση ή μη υλοποίησης του έργου «Συντήρηση – Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Ανατολική Φραγκίστα, Π.Ε. Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Εκτέλεση Υπόλοιπου Εργασιών» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4355/2015».
 2. Έγκριση ή μη αιτήματος του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης-Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Βυζαντινού Λουτρού της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρουσιαστεί εικαστική δράση-περφόρμανς της εικαστικού Λήδας Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Χαίρω πολύ», στις 14 Νοεμβρίου 2018.
 3. Έγκριση ή μη αιτήματος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Βυζαντινού Λουτρού της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διοργανωθεί μουσική παράσταση με θέμα το «Νερό», στις 25 Νοεμβρίου 2018.
 4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ιωάννη Παρασκευόπουλου, εκπροσώπου της εταιρείας Marketing Greece, για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων.
 5. Έγκριση ή μη αιτήματος για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της Ροτόντας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και να μαγνητοσκοπηθεί συναυλία για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας της ΕΡΤ3, στις 10 Νοεμβρίου 2018.​
 6. Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας συνέχισης κατά το έτος 2018 υποβρύχιας συστηματικής ανασκαφής στο μεταβυζαντινό ναυάγιο (16ου αι.) στη Ζάκυνθο, από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό τη διεύθυνση της Αικατερίνης Δελλαπόρτα, Προϊσταμένης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγραμματισμού (2018-2022).
 7. Έγκριση ή μη αιτήματος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.Ε.Ν.Α.Ε.) για τη συνέχιση υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Σπονδύλη, για το έτος 2018, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγραμματισμού (2018-2022) (εξ αναβολής).

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη μελέτης αποκατάστασης Μιναρέ Τεμένους Βαλιδέ Σουλτάνας παλαιάς πόλης Ρεθύμνου.
 2. Έγκριση ή μη: α) γεωτεχνικής μελέτης και β) μελέτης στερέωσης του νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος των  τειχών του Κάστρου Λαμίας, Δήμου Λαμιέων, Π.Ε. Φθιώτιδος, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (εξ αναβολής) .

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

 1. Έγκριση ή μη συμπλήρωσης της αρ. 34/02.10.2018 Γνωμοδότησης του ΚΑΣ σχετικά με το δανεισμό σαράντα πέντε (45) έργων της ΕΦΑ Άρτας και επτά (7) έργων της ΕΦΑ Ιωαννίνων στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιασθούν σε περιοδική έκθεση με τίτλο «Νεώτερη Κεραμεική από την Άρτα, 16ος – 20ός αιώνας», στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Μεσαιωνικής και Νεότερης Κεραμικής της Μεσογείου (διάρκεια έκθεσης: 21 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου  2018, διάρκεια δανεισμού: 15 Οκτωβρίου 2018 – 22 Δεκεμβρίου 2019).
 2. Έγκριση ή μη αποδοχής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της παραχώρησης κτηρίων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφερείας Αττικής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., για τη μετεγκατάσταση των αρχαιολογικών αποθηκών και εργαστηρίου συντήρησης,  αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σε εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) του Μητροπολιτικού Πόλου.
 3. Έγκριση ή μη αποδοχής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησης χρήσης χώρων στο Κάστρο Χώρας Νάξου από (α) την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και (β) τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με σκοπό την μεταστέγαση των αρχαιοτήτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου και την Αρχαιολογική Συλλογή Πύργου Γλέζου, αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
 4. Έγκριση ή μη του αιτήματος της εταιρείας Marketing Greece AE για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών αρμοδιότητας της ΕΦΑ Ημαθίας, στο πλαίσιο παραγωγής βίντεο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης, που εντάσσεται στο διαδικτυακό project «Wanderlust Greece», κατά το χρονικό διάστημα από 7 έως 10 Νοεμβρίου 2018.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ.

Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Χουσιάδα.

 

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

 Η Προϊσταμένη

του Τμήματος Γραμματείας

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

και Συμβουλίου Μουσείων

Χαρίκλεια Λαναρά