Πρόσκληση – Ημερήσια Διάταξη – Τριτή, 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly, PDF & Email

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351 Fax: 210-8201418, 210-8201428

 

 

 Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2018

 

Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 13.00, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη (Πράξη 7).

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

 1. Έγκριση ή μη αλλαγής χάραξης για τη διαμόρφωση οδού πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας, Δήμου Κέας, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.​
 2. Έγκριση ή μη τροποποιημένου αιτήματος της El. Konstantos για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης τμήματος του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα για την εγκατάσταση έκθεσης φωτογραφίας του φωτογράφου Oliviero Toscani κατά τον Ιούνιο 2018​.
 3. Έγκριση ή μη αιτήματος του παραγωγού J. Franklin για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στo ανάκτορο της Κνωσού, στο ανάκτορο των Μαλίων και στην «Έπαυλη των Κρίνων» στην Αμνισό, για λογαριασμό της Windfall Films, για την παραγωγή του προγράμματος «Unearthed», Discovery Science, France 5 και N-TV.​
 4. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης, για πενταετή παράταση (2018-2022) της ανασκαφικής έρευνας στην αρχαία Ελεύθερνα (Τομέας Ι- Ανατολικός και Τομέας ΙΙΙ-Δυτικός).

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια-Καπελώνη – Α. Λαζαρίδου

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος της Μ. Πάουελ για τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης, αεροκινηματογράφησης και τρισδιάστατης σάρωσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αρμοδιότητας Εφ.Α. Πόλεως Αθηνών, Εφ.Α. Ανατολικής Αττικής, Εφ.Α. Δυτικής Αττικής, Εφ.Α. Πειραιώς και Νήσων, Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο παραγωγής επεισοδίου ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, με τίτλο «Ancient Invisible Cities – Athens».

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Εισηγήτρια: Σ. Χούλια – Καπελώνη  ​

 1. Έγκριση ή μη κατασκευής υπόγειου δικτύου Μέσης Τάσης και Χαμηλής Τάσης εντός του οικισμού του Μυστρά, Δήμου Σπάρτης, Π.Ε. Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου
 2. Έγκριση ή μη αιτήματος του Δήμου Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης της αίθουσας του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συναυλία, στις 24 Φεβρουαρίου 2018.​

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητές: Σ. Χούλια – Καπελώνη –Θ. Βλαχούλης  ​

 1. Έγκριση ή μη: α) αρχιτεκτονικής, β) στατικής, γ) ηλεκτρομηχανολογικής και δ) φυτοτεχνικής μελέτης σχετικά με την αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου των Μογλενών (Χρυσής), Δήμου Αλμωπίας, Π.Ε. Πέλλας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εισηγητής: Θ. Βλαχούλης

 1. Έγκριση ή μη μελέτης επισκευής στέγης και αντικατάστασης παραθύρων στο Βορδωνάριο  της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά στο Στείρι, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εισηγήτρια: Α. Λαζαρίδου

 1. Έγκριση ή μη αιτήματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το μακροχρόνιο δανεισμό ογδόντα (80) οστράκων, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
 2. Έγκριση ή μη: α) αιτήματος των Gallerie degli Uffizi, στη Φλωρεντία, για την προσωρινή εξαγωγή με σκοπό το δανεισμό δύο (2) αρχαίων έργων, αρμοδιότητας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να παρουσιασθούν στην περιοδική έκθεση «Riding through time. The art of horse riding from Antiquity to the Middle Ages» στο κτήριο Limonaia Grande, από 26 Ιουνίου 2018 έως 7 Οκτωβρίου 2018 (διάρκεια δανεισμού 11 Ιουνίου 2018 έως 24 Οκτωβρίου 2018) και β) συγκρότησης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της οικονομικής αξίας των έργων.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Εισηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου

 1. Έγκριση ή μη σύστασης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας σαράντα εννέα εικόνων στην κυριότητα του Αιμιλίου Μαργαρίτη, τριών εικόνων στην κυριότητα της Μαρίνας Μακρή, τριάντα έξι εικόνων, αντικειμένων μεταβυζαντινής ξυλογλυπτικής και μεταλλοτεχνίας και σαράντα οκτώ ανθιβόλων στην κυριότητα του Αλέξανδρου Μακρή, τα οποία μεταβιβάζονται δια δωρεάς στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, προκειμένου να αποδοθεί ο αναλογών φόρος στην αρμόδια ΔΟΥ.
 2. Έγκριση ή μη σύστασης τριμελούς εκτιμητικής επιτροπής για τον καθορισμό της χρηματικής αξίας αρχαίων αντικειμένων και εικόνων που περιήλθαν δια κληρονομικής διαδοχής στις Ε. Αποσίδη και Α. Αποσίδη, προκειμένου να αποδοθεί ο αναλογών φόρος στην αρμόδια ΔΟΥ.

 

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσέλθετε, σας παρακαλούμε να ειδοποιήσετε τον αναπληρωτή σας και τη Γραμματεία του Κ.Α.Σ. Γραμματέας του Συμβουλίου: Μαρία Χουσιάδα.

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η Πρόεδρος του

Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ